Zmywarki przemysłowe – czym się wyróżniają?
Domowa zmywarka w restauracji bądź na stołówce nie zda egzaminu. W miejscach, gdzie szykuje się dużo posiłków, potrzebna jest zmywarka przemysłowa, która pod względem wydajności zostawia domowy sprzęt daleko w tyle. Dlaczego warto zainwestować w taki sprzęt?
Czy warto zapłacić więcej za profesjonalną zmywarkę?
Różnica w cenie między zmywarką domową a gastronomiczną jest naprawdę duża, ale wystarczy porównać parametry obu urządzeń by zrozumieć, dlaczego tak jest. Pierwsza kwestia to czas mycia – przemysłowej zmywarce wystarczy kilka minut do wyczyszczenia nawet najbardziej zabrudzonych naczyń, w domowym sprzęcie trwa to ponad godzinę. Zmywarka gastronomiczna jest w stanie uporać się nawet z przypalonymi garnkami i patelniami, a choć mycie jest intensywne, to dzięki specjalnym programom da się w ten sposób bezpiecznie oczyścić także delikatne szkło.
Oszczędza się zresztą nie tylko czas, ale i pieniądze. Nowoczesne zmywarki, dostępne na winterhalter.com, nie pobierają za każdym razem nowej wody – zamiast wymiany, woda jest dokładnie czyszczona, filtrowana i podgrzewana powietrzem z odzysku. Świeżą wodę wykorzystuje się tylko do płukania końcowego. Pobór prądu także jest ograniczony, dzięki czemu lokal nie wydaje kroci na eksploatację swojego sprzętu, nie generuje nadmiernych ilości ścieków i zapewnia przez cały czas idealną czystość oraz higienę wykorzystywanych naczyń.
Jakie są rodzaje zmywarek przemysłowych?
Pod pojęciem „zmywarka przemysłowa” kryje się kilka modeli tego sprzętu. Są zmywarki uniwersalne, o kompaktowych rozmiarach, odpowiednie do małego bistro lub niewielkiej kawiarenki. W większym lokalu przyda się zmywarka kapturowa oraz oddzielna zmywarka da naczyń i szkła, w barach niezbędne są profesjonalne zmywarki do szklanek i kieliszków. W stołówkach zakładowych, hotelach, placówkach oświatowych warto umieścić zmywarkę z transportem koszowym albo taśmowym, które są bardzo wydajne i w krótkim czasie mogą umyć bardzo dużą partię naczyń. Jeśli używane są naczynia o nietypowych kształtach, niezbędna będzie specjalistyczna zmywarka gastronomiczna.
Zmywarki przemysłowej nie trzeba kupować na własność. Jest także opcja najmu, korzystna zwłaszcza dla nowych firm, których nie stać na tak duży wydatek. Najem zapewnia dostęp do profesjonalnego sprzętu, a po zakończeniu umowy zmywarkę można wykupić.