Zakład przetwórstwa mięsa – czego nie może w nim zabraknąć?
Żyjemy w czasach nastawionych na konsumpcję. Pojawienie się coraz bardziej rozwiniętych technologicznie urządzeń, które działają szybko i wydajnie, bez wątpienia ułatwiając procesy produkcyjne. Producenci stawiają na rozwiązania, które pomogą w rozwoju ich firm oraz wyróżnienie się na rynku. Szanujący się przedsiębiorca nie może pozwolić sobie na potknięcia, liczy się opinia, jaką cieszy się jego marka.
Podobnie jest z przetwórstwem mięsnym. Mimo coraz większej świadomości ludzi, ta dziedzina wciąż jest jedną z największych i najprężniej się rozwijających gałęzi przemysłu i usług. Są takie rozwiązania, bez których taki zakład nie będzie poprawnie funkcjonował.
„Must have” każdego przetwórcy – czyli w co wyposażyć zakład przetwórstwa mięsnego?
Rynek przetwórstwa mięsnego nie pozostaje bez wpływu na wszechobecny rozwój technologiczny. Wykorzystanie specjalistycznych urządzeń pozwala na komfortową i bezpieczną pracę. Są to alternatywy dużo skuteczniejsze w uboju, dzięki czemu, zakład w szybki i wydajny sposób może prowadzić działalność. Szybko nie znaczy gorzej- najnowocześniejszy sprzęt pozwala zaoszczędzić czas, a klient nie musi się martwić słabszą jakością produktu końcowego.
Piła rozbiorowa
Jest to jedno z najważniejszych urządzeń jeśli chodzi o ubój. Użycie piły ręcznej już dawno „odeszło do lamusa”. Taka nowoczesna piła rozbiorowa pozwala w szybki sposób wykonać cięcia i ułatwia rozbiórkę tusz. Jest bezpieczna, dzięki czemu nie potrzeba specjalistycznych szkoleń, by ją obsłużyć. Maszyna posiada regulację mocy oraz jest energooszczędna.
Systemy transportu podwieszanego
Transport jest jednym z podwalin przetwórstwa mięsnego. Wykorzystanie systemów, służących do transportowania to kolejny istotny mechanizm w przemyśle przetwórstwa mięsnego. Systemy transportu podwieszanego są jednymi z najczęściej wykorzystywanych, głównie ze względu na pełne bezpieczeństwo, a także na wygodę i duże usprawnienie pracy.
Piki magazyn, jak sama nazwa wskazuje, służą do magazynowania mięsa. Dostępne są w różnych rozmiarach, przystosowane do rozmiaru tusz. W ofercie są także magazyny z wagą, dzięki czemu można zorientować się, jaką masę posiada cały załadowany zestaw. Jest to wygodne rozwiązanie, które sprawdzi się nie tylko w transporcie, ale także w przechowywaniu.
Kolejki rurowe półtusz wykonane są z najwyższej jakości stali. Transport odbywa się za pomocą dwóch rodzajów haków, co zapewnia ergonomię. Istnieje możliwość wykonania zamówienia na indywidualną prośbę klienta.
Rozjazdy są także zbudowane z mocnych i trwałych materiałów. Działają płynnie i są w stanie udźwignąć bez problemu tuszę. Jest to ważne, aby zapewnić bezpieczeństwo pracownikom. Istnieją także rozjazdy krzyżowe, które sprawdzą się w większych zakładach.
Boksy ogłuszające – ubój w komfortowych warunkach
Korzystanie ze specjalnych boksów ogłuszających jest opcją, dzięki której można w szybki i bezbolesny sposób dokonać uboju. Jest to także dużo mniej czasochłonny proces i nie wymaga aż tak dużego nakładu pracy. Istnieją także boksy do uboju rytualnego, dla osób, które w taki sposób kończą żywot zwierzęcia. W ofercie są także urządzenia do wykorzystania w późniejszym procesie, gdy dokonano już uboju. Linie rozbioru drobiu czy wieprzowiny, konwojery, przenośniki, podesty i specjalistyczne urządzenia, pozwalające dokonywać szczegółowej rozbiórki tusz.
Czy warto inwestować w zakłady przetwórstwa mięsnego?
Bezpieczeństwo powinno być priorytetem. Korzystanie ze sprzętu najwyższej klasy, pozwoli oszczędzić ryzykownych sytuacji. Jeśli zakład chce zostać liczącym się na rynku, musi postawić na inwestycję. Jest to bez wątpienia przykład tego, że koszty poniesione w procesie ulepszania zakładu z pewnością się zwrócą.