kelnerka praca

Kto może zostać kelnerką?

Dobra restauracja to nie tylko pyszne jedzenie i ciekawe wnętrze. Klienci coraz większą wagę przywiązują do profesjonalnej obsługi. Odwiedzając lokal i decydując się na chwilę relaksu, chcą być traktowani w wyjątkowy sposób. Obsługa kelnerska może więc decydować o opinii, jaką goście wydadzą restauracji. Jakie cechy powinna posiadać dobra kelnerka? Czy ten zawód może wykonywać każdy?

Gdzie można nauczyć się pracy kelnerki?

Stereotypowo praca kelnerki kojarzona jest z dorywczym, sezonowym zajęciem, chętnie wykonywanym przez młode osoby podczas wakacji. Jednak wiele osób świadomie decyduje się ją wykonywać, kształcąc się w tym kierunku. Do zawodu kelnerki przygotowują obecnie Szkoły Branżowe I stopnia oraz różnego rodzaju kursy i szkolenia. Dzięki nim kandydatki do zawodu uczą się profesjonalnej obsługi gości, ale także rozliczania rachunków, pracy z kasą fiskalną, czy podstaw dietetyki. Zdobyta wiedza i doświadczenie, pozwalają im w przyszłości na znalezienie pracy w renomowanych restauracjach, w których mogą liczyć na wysokie wynagrodzenie i dodatkowe napiwki, rozliczane indywidualnie.

Jakie cechy posiada dobra kelnerka?

Zapotrzebowanie restauracji na kelnerów – szczególnie w sezonie wakacyjnym – jest bardzo duże, dlatego restauratorzy decydują się na zatrudnianie osób bez kierunkowego wykształcenia. Muszą one posiadać jednak pewne cechy charakteru, które pozwolą im wykonywać ten zawód w sposób przynoszący satysfakcję każdej ze stron.

Obsługa i bezpośredni kontakt z gośćmi restauracji to trudna, ale i niezwykle ciekawa praca Kelnerka musi pamiętać o budowaniu odpowiedniej atmosfery przy obsługiwanym przez siebie stoliku. Klientów powinna powitać uśmiechem i zaproponować dogodny dla nich stolik. Gdy wśród gości znajdują się dzieci, warto, aby skierowała do nich kilka miłych słów i zadbała także o ich komfort, proponując wysokie krzesełko, lub – jeśli dana restauracja nim dysponuje – wskazując kącik do zabawy.

Przyjmując zamówienie, powinna wykazać się znajomością menu, tak, aby w każdej chwili móc opowiedzieć gościom o potrawach lub doradzić w ich wyborze. Znajomość gatunków alkoholi oraz ich doboru do potraw będzie dodatkowym atutem. W trakcie spożywania przez gości dań, kelnerka powinna upewnić się, że zostały zaserwowane w odpowiedni sposób oraz są zgodne z oczekiwaniami gości. Na wszelkie uwagi zgłaszane przez klientów kelnerka powinna reagować z dużym wyczuciem, starając się dbać o ich zadowolenie, ale także interesy i dobre imię restauracji. W sytuacjach konfliktowych przyda się zatem kreatywność i odrobina dyplomacji. Żegnając gości, kelnerka powinna podziękować im za odwiedzenie restauracji oraz zachęcić do ponownej wizyty.

Jak znaleźć pracę jako kelnerka?

Pracę jako kelnerka można znaleźć na dwa sposoby. W sposób tradycyjny – odwiedzając restaurację i prowadząc rozmowy z jej właścicielami, aby poznać specyfikę danego miejsca – oraz w sposób bardziej nowoczesny – szukając pracy za pośrednictwem portali internetowych. Jednym z nich jest dryg.pl, dzięki któremu z łatwością znajdziemy pracę kelnerki, poznając zarówno oczekiwania pracodawcy, jak i stawkę wynagrodzenia „na rękę”. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i zyskamy pewność, że trafiliśmy w odpowiednie dla nas miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.